Ummu Nisa

“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung dari orang-orang yang soleh!” [As-Shafaat :100]

Monday, January 3, 2011

Humaira ke sekolah...

Assalamualaikum w.r..

Alhamdulillah...dapat juga menulis. Amat jarang untuk mengupdate blog, ada info2 yang nak dishare...insyaallah 2011 ni saya cuba untuk share dengan sahabat2, sahabat2 jua begitu mengenai tarbiyatul untuk anak2 kita..

Oh...ya selamat tahun baru saya ucapkan pada semua yang menyinggah di kebun saya ini. Hari ini juga hari pertama anak- anak kita memulakan sesi persekolahan mereka pada tahun ini bagi sebahagian negeri2 di Malaysia. Bagi saya dan suami juga tidak ketinggalan untuk menghantar buah hati kami, Humaira yang secara rasminya ke sekolah pada tahun ini. Walaupun sebelum ini, dia dah biasa ke sekolah...tapi kali ini lebih bermakna buatnya, kalau sebelum ini, hanya mengikut uminya, kali ini Humaira ' akan belajar berdikari dan perlu berusaha menandingi anak2 sebayanya 5 tahun(walaupun dia baru sahaja mencecah 4 tahun). Nampak abinya excited memerhati dari tingkap PASTI melihat Humaira' melaksanakan arahan gurunya.
Umi pun tak putus doa padamu sayang...agar pengajaran gurumu dapat diterima dengan mudah dan dirimu dapat menilai sesuatu perkara yang diterima bukan hanya dengan 'mata akal' tapi jua 'mata hati'....Bukan mudah melepaskanmu...rasa sekejap saja Humaira' sentiasa bersama umi. Umi dan abi harap 'bekalan2' yang selalu di beri padamu menjadi panduan untukmu mula berdikari...
Tak pernah2 juga dibuatnya....selesai saja salam solat maghrib, Humaira tertidur atas sejadah dengan kain telekung yang tak berbuka lagi...kepenatan agaknya..

Humaira'....moga membesar dirimu dalam didikan Allah yang Maha Benar, dipelihara dirimu dalam peliharaan Allah yang Maha Memelihara...ameen...

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home